شاهین و بالابان ایرانی در خطر انقراض به علت قاچاق به كشورهای عربی

شاهین و بالابان ایرانی در خطر انقراض به علت قاچاق به كشورهای عربی روان ما: سیناپرس نوشت: شاهین یا شاهین پشت گردن سرخ، یك شاهین با جثه متوسط است كه به صورت بومی در مناطق بیابانی و نیمه بیابانی در مجاورت كوهستان های صخره ای از غرب تا شمال شرقی و مناطق مركزی ایران به تعداد بسیار كم به صورت بومی زاد و ولد و زندگی می كند.



این پرنده (Red Naped Shaheen) یكی از 19 زیر گونه شاهین (بحری) در دنیاست. گونه شاهین بحری با سرعت ثبت شده 389 كیلومتر در ساعت توسط رادار در هنگام شیرجه عمودی برای شكار پرندگان، سریع ترین جانور روی كره زمین است.
بالابان(Saker Falcon) هم بزرگ ترین شاهین در ایران است. این پرنده در مناطق كوهستانی غرب، شمال غربی و شمال شرقی كشور و همینطور نواحی مركزی ایران در زیستگاه های كوهستانی و بیابانی زندگی می كند. مقاومت پر و بال این پرنده در برابر ضربات شكار، چنگال های نیرومند، درنده خویی و سماجت این پرنده در شكار، توانایی شكار پرندگان تا اندازه هوبره و جوندگان تا اندازه خرگوش را به این پرنده شكاری می دهد. بالابان دارای دو جمعیت بومی و مهاجر در ایران است كه بالابان های مهاجر هرساله در اوایل پاییز برای زمستان گذرانی از كشورهای شمالی وارد ایران می شوند و تا شمال آفریقا و كشورهای عربی مهاجرت می كنند.
به گفته دكتر رضا كیامرزی، پژوهشگر حیات وحش، اكنون شاهین و بالابان بومی ایران در خطر انقراض قرار دارند كه هشداری مهم به حساب می آید.
وی به بعضی از عوامل مهم در كاهش جمعیت این پرندگان اشاره نمود و اظهار داشت: صید و زنده گیری و قاچاق این پرندگان به كشورهای حاشیه خلیج فارس، به خصوص در سال های اخیر زنده گیری پرندگان بالغ و زادآور بومی نقش بسیار مهمی در كاهش جمعیت این پرندگان داشته است.
وی اضافه كرد: كشته شدن توسط اسلحه، مسموم شدن با سم، تخریب لانه ها و كشته شدن جوجه ها توسط دوستداران كبوترهای خانگی از دیگر عوامل كاهش جمعیت این پرندگان است چونكه این شاهین ها در مناطق روستایی و شهری مبادرت به شكار كبوترهای خانگی می كنند.
وی عنوان كرد: برداشتن جوجه ها از لانه توسط صیادان یا علاقه مندان به نگهداری پرندگان شكاری از دیگر عامل های كاهش جمعیت این پرندگان است. باید توجه داشت كه جوجه ها پرواز، شكار و ترس از خطر را در طول دوماه بعد از پریدن از لانه از والدین یاد می گیرند و جوجه هایی كه از لانه برداشته شوند، قادر به بازگشت به طبیعت نیستند.
تخریب زیستگاه ها و خشكسالی های پیاپی با كاهش جمعیت جوندگان و پرندگان قابل شكار در زیستگاه های این پرندگان، نبود آموزش و فرهنگ سازی در میان جوامع محلی و عموم مردم در اهمیت و نقش پرندگان شكاری در طبیعت، نبود اطلاعات آماری، كار میدانی و پروژهای تحقیقاتی و حفاظتی به صورت گسترده و روش های نوین در مناطق زیست این پرندگان، نبود مراكز نگهداری و بازپروری و درمانی مجهز در استان های مختلف كشور برای درمان و نگهداری پرندگان صدمه دیده و دچار سانحه شده، نگهداری غیراصولی و بدون وسایل اختصاصی و درمان های خودسرانه و بدون مشاوره با دامپزشك توسط مردم علاقه مند كه سبب می گردد این پرندگان زیبا دیگر قابل رهاسازی و بازگشت به طبیعت نباشند و همینطور نبود انجمن های حفاظتی تخصصی، آگاه و آشنا به اكولوژی و تحقیقات میدانی و روش های علمی و حفاظتی مدرن در ارتباط با این پرندگان از دیگر عوامل كاهش جمعیت این پرندگان هستند.
كشف83 بهله پرنده شكاری قاچاق در بوشهر
حسین دلشب، مدیركل حفاظت محیط زیست استان بوشهر اظهار داشت: با همكاری نیروهای اداره كل اطلاعات این استان 83 بهله پرنده شكاری از خانواده شاهینیان دربندر كنگان كشف شد. پرندگان كشف شده در شرایط بسیار نامطلوب نگهداری شده اند و هم اكنون وضعیت جسمانی نامساعدی دارند.
وی اضافه كرد: محموله این پرندگان شكاری به ارزش 49 میلیارد و 800 میلیون ریال هنگام تخلیه از خودرو به شناور كشف شد. در این زمینه 2 نفر متهم دستگیر و تحویل مراجع قضایی شدند. به محض كشف این محموله اقدامات دامپزشكی برای بهبود شرایط جسمی و زیستی شماری از این پرندگان شروع شده است.
وی افزود: با آغاز فصل مهاجرت پرندگان شكاری به كشور انتظار است با همكاری دستگاه های امنیتی و قضایی و عموم مردم دوستدار محیط زیست امسال وضعیت مطلوب تری از لحاظ كاهش زنده گیری و قاچاق این پرندگان پرارزش و مهم زیستی در استان بوشهر داشته باشیم.
مدیركل حفاظت محیط زیست استان بوشهر افزود: در این ارتباط اداره كل محیط زیست استان بوشهر فرهنگ سازی عمومی، آموزش جوامع محلی و مشاركت دوستداران محیط زیست را برای صیانت از پرندگان در حال انقراض نسل به صورت جدی در دستور كار خود قرار داده است.
كشورهای عربی مقصد پرندگان ایرانی
جمشید محبت خانی، فرمانده یگان حفاظت سازمان حفاظت محیط زیست در ارتباط با كشف محموله بزرگ پرندگان در استان بوشهر اظهار نمود: محموله بزرگ پرندگان شكاری به تعداد ۸۲ بهله از گونه شاهین، بحری و بالابان با همكاری محیط بانان سازمان حفاظت محیط زیست كشف شد. این محموله حدود چهارمیلیارد و نهصد و بیست میلیون تومان ارزش دارد.
وی اضافه كرد: بالابان و شاهین، از گونه های بسیار گرانقیمت پرندگان ایرانی هستند و قاچاقچیان به طمع سود سرشار از فروش این پرندگان به كشورهای عربی، آنها را صید و قاچاق می كنند.

5656

1397/06/14
13:48:23
5.0 / 5
4661
تگهای خبر: امنیت , پزشك , پزشكی , درمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۴
روان ما Ravanema
ravanema.ir - حقوق مادی و معنوی سایت روان ما محفوظ است

روان ما

روانشناسی و روانپزشکی