به گزارش روان ما به نقل از مهر، محمدتقی جغتایی، طی سخنانی در اجلاس سراسری معاونان درمان دانشگاه های علوم پزشكی كشور، اظهار داشت: ۸۰ تخت فعلی توانبخشی كشور (در بیمارستان توانبخشی رفیده)، به نسبت جمعیت ۸۰ میلیونی آن، كافی نیست و در مقایسه با دیگر كشورها حتی كشورهای منطقه مانند تركیه كه با جمعیت ۷۵ میلیونی، دارای ۷۰۰ تخت توانبخشی، كویت با جمعیت ۳/۵ میلیون یكصد تخت توانبخشی و ژاپن با ۱۲۷ میلیون جمعیت، ۵۰ هزار تخت توانبخشی دارد، از میزان كمی برخوردار می باشد و فاصله بسیاری هم نسبت به آمار تخت های توانبخشی در كشورهای اروپایی دارد.
وی بر لزوم توجه به حوزه توانبخشی در نظام سلامت تصریح كرد و چند نكته را در این خصوص متذكر شد كه بر مبنای سیاست ابلاغی مقام معظم رهبری، عرضه خدمات درمانی و توانبخشی به دولت تكلیف شده است. بنا بر این توجه به حوزه توانبخشی هم یك لزوم قانونی می باشد.
جغتایی اضافه كرد: نكته بعد اینكه برخلاف تصور برخی افراد كه هرچه خدمات پزشكی بیشتر باشد، احتیاج به خدمات توانبخشی كم می شود، با عنایت به افزایش خدمات بهداشتی و به دنبال آن، افزایش امید به زندگی در بین جامعه، تغییر الگوی بیماری ها از واگیر به غیر واگیر و افزایش طول عمر كودكان مبتلا به بیماری های خاص، احتیاج به خدمات توانبخشی برای افزایش كیفیت زندگی، افزایش می یابد.
وی تغییر نگرش و رویكرد به توانبخشی را در لزوم توجه به حوزه توانبخشی و خدمات آن مؤثر دانست و اظهار داشت: سابق بر این، همه تصور می كردند كه خدمات توانبخشی بعد از معلولیت و ناتوانی افراد، عرضه می شود تا در ادامه زندگی به او كمك نماید، اما نگرش جدید، خدمات توانبخشی را در سطح خدمات پیشگیری مورد توجه قرار می دهد و اعتقاد دارد كه باید خدمات توانبخشی به افراد جامعه عرضه شود تا از ناتوانی آنها جلوگیری شود. مثلاً فرد سالمند، پیش از اینكه افتادن بر زمین و شكستگی اعضای مختلف را تجربه كند، باید با خدمات كاردرمانی و آموزش، به حفظ تعادل او كمك كرد چون كه افتادگی، با مشكلات فراوان و صرف هزینه های سنگین جهت درمان همراه می باشد.
جغتایی اضافه كرد: هدف توانبخشی، بازگرداندن فرد به جامعه است و اگر در گذشته، كم توانی و ناتوانی افراد، منجر به نگهداری آنان در مراكز بهزیستی و آسایشگاه ها می شد، امروزه اگر خدمات توانبخشی بدرستی صورت گیرد، منجر به سلامتی و بازگشت افراد كم توان به جامعه و برقراری ارتباطات اجتماعی آنان می شود.
وی همچنین، زنجیره خدمات پزشكی، توانبخشی و رفاه اجتماعی را به هم پیوسته تصور كرد و اظهار داشت: آنچه مسلم است، خدمات توانبخشی از نظام سلامت و از مراكز درمانی شروع می شود و سیستم ریجستری برای بعضی از بیماری ها مثل سكته مغزی، ام اس، دمانس، اختلال اتیسم، لزوم خدمات توانبخشی را نشان داده است.
مشاور امور توانبخشی وزیر بهداشت به ابعاد توانبخشی اشاره نمود و اضافه كرد: برنامه ای را با همكاری وزارت رفاه داریم كه در حال نهایی شدن است و بر مبنای آن خدمات پزشكی، توانبخشی حرفه ای و خدمات رفاه اجتماعی، به صورت هماهنگ، توسعه پیدا می كند.
وی همینطور با اشاره به اینكه حوزه توانبخشی دارای لزوم جهانی است، تصریح كرد: بر مبنای قطعنامه ها و پروتكل های سازمان جهانی بهداشت و مجامع بین المللی، خدمات توانبخشی مورد توجه خیلی از كشورهای پیشرفته و در حال توسعه دنیا همچون جمهوری اسلامی ایران بوده است.
جغتایی اضافه كرد: اجرای خیلی از برنامه های كشوری و بین المللی حوزه سلامت مانند برنامه جلوگیری از اتیسم، با تدوین بسته خدمتی و انجام غربالگری با همكاری سازمان بهزیستی كشور و كارشناسان توانبخشی، امكانپذیر است.
وی خاطرنشان كرد: هرچند میزان تخت توانبخشی در ایران نسبت به كشورهای دیگر، پایین است، اما به لحاظ نیروی انسانی متخصص در حوزه توانبخشی، وضع كشور ما در مقایسه با كشورهای پیشرفته دنیا، بهتر است و با تهیه بسته خدمت، این خدمات را می توان در بخش های پیشگیری، درمان و مراقبت ها عرضه داد.