متخصص بیماری های عفونی عنوان كرد؛
چگونه می توانیم بیماری هزار چهره را کنترل کنیم
به گزارش روان ما، یک متخصص بیماریهای عفونی، با اشاره به این که تب مالت به بیماری هزار چهره مشهور است، اظهار داشت: کنترل و پیشگیری تب مالت نیازمند همکاری بین بخشی است.
به گزارش روان ما به نقل از مهر، مجید مرجانی، با اشاره به این که در کشور بیشتر بیماری هایی که از حیوان به انسان منتقل می شود، بوسیله دام ها و حیوانات اهلی هستند که انسان بیشتر با آنها سرو کار دارد، اظهار داشت: اهمیت این بیماریها در این است که فقط مسئله و چالش سیستم بهداشتی و پزشکی ندارند بلکه برای کنترل و پیشگیری، همکاری بین بخشی با سایر ارگان ها مثل سازمان دامپزشکی، دامپروری، صنایع و گروه پزشکی ضروریست. وی افزود: بیماری بین دام و انسان طیف وسیعی از بیماریها را می سازند که شایع ترین آن در کشور ما بیماری تب مالت یا بیماری تب بروسلوز است. مرجانی با اعلان اینکه تب مالت به بیماری هزارچهره مشهور است، اضافه کرد: خطر بروز این بیماری بیشتر با فصل گرما بهار و تابستان و هنگام زایش و شیردهی حیوانات اهلی بویژه در روستاها و مناطق عشایری بیشتر است؛ بدین سبب مراقبت و رعایت نکات بهداشتی و ایمنی از طرف افراد در معرض خطر ضروریست. وی توضیح داد: بیماری تب مالت بیماری قدیمی است که شاید از هزاران سال پیش برای بشر شناخته شد، در گذشته این بیماری را به نام تب نوبه می شناختند، چون فرد دچار کرات و در نوبت های متفاوت تب می کرد. این عضو هیئت علمی دانشگاه با اشاره به این که تب مالت بیشتر در کشورهای حوزه مدیترانه مثل سوریه، یونان، عراق و ایران گزارش می شود افزود: این بیماری بوسیله دام های اهلی بویژه گوسفند و بز، فرآورده های آن و یا تماس مستقیم به انسان منتقل می شود. بگفته مرجانی، بیماری تب مالت دو گروه از افراد را درگیر می کند؛ اول کسانی که به سبب شرایط شغلی خود با دام سرو کار دارند مثل دامپزشکان، دامپروران و یا افرادی که در صنایع گوشتی و یا در کشتارگاه ها فعالیت می نمایند، گروه دوم در معرض خطر افرادی هستند که ارتباط شغلی با دام و یا فرآورده های دامی ندارند، این افراد فقط از فرآورده های لبنی که در رأس آن شیر است استفاده می نمایند و آلودگی از این راه به این گروه منتقل می شود. عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اعلان اینکه میکروب بروسلا که حاوی تب مالت است در حقیقت به حرارت حساس است، اشاره کرد: فرآورده های دامی باید حداقل ۲۰ دقیقه بجوشد تا این میکروب از بین برود، یا شیر باید بوسیله فرآورده ای صنعتی مثل پاستوریزاسیون و یا استریزاسیون میکروب از بین برود بدین سبب اگر شیر به روش صحیح استفاده گردد امکان آلودگی به حداقل ممکن خواهد رسید. وی با اشاره به این که برخی فرآورده های لبنی بصورت سنتی تهیه می شود که در پروسه تهیه آن اصلاً شیر جوشانده نمی شود یا به میزان کافی در معرض حرارت قرار نمی گیرد، اشاره کرد: سرشیر یا پنیر همچون این فرآورده هاست بدین سبب اگر میکروبی در آن وجود داشته باشد در صورت استفاده از آن امکان ابتلاء به تب مالت بمراتب افزایش پیدا خواهدنمود. مرجان با اعلان اینکه میکروب بروسلا میکروب بسیار مقاومی است، اظهار داشت: این میکروب می تواند ماه ها در فرآورده های دامی و لبنی زنده بماند برای مثال در پنیر این میکروب تا چندین ماه زنده است و به آسانی مصرف کننده را آلوده می کند. وی افزود: در مورد پنیرهایی که بصورت سنتی تهیه می شود، باید حتما دو ماه در آب نمک بماند تا این میکروب از بین برود، چونکه در پروسه تهیه پنیر سنتی میکروب به کلی از بین نمی رود. استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار داشت: سایر بیماریهای مشترک بین انسان و دام قاعدتاً بوسیله گوشت و فرآورده ها منتقل می شود، گوشت هایی که زیر نظر دامپزشکی ذبح می شوند هیچ مشکلی ندارند و با نظارت های دقیقی که در این زمینه به انجام می رسد مردم می توانند با خیال آسوده از این فرآورده ها استفاده کنند، ضمن اینکه گوشت زمانی که منجمد می شود خیلی از میکروب ها و باکتری هایش از بین می رود. وی افزود: در مورد تب مالت زمانی که دام بیمار می شود، دامپزشکی دام را از دامدار خریده و معدوم می کند تا دام وارد چرخه مصرف نشود، بدین سبب اگر دامدار بوسیله دیگری و بصورت غیرقانونی دام و یا فرآورده های آنرا وارد بازار کند و به فروش برساند احتمال آلوده شدن افراد زیادی وجود دارد، سفارش این است که حتما گوشت و فرآورده های دامی از مراکز تحت نظارت مراکز دامپزشکی خریداری شود. عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: مهم ترین موضوع در بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان این است که خیلی از این بیماریها به اپیدمیولوژی منطقه وابسته است، برای مثال تب مالت در کشورهای غربی شیوع چندانی ندارد. بنابر این، محققان داخل کشور تلاش دارند تا بیماریهای بومی کشور را شناسایی کنند چونکه در کشور با این بیماریها سروکار داریم، بدین سبب هم بصورت کتاب و هم بصورت دستورالعمل کشوری این مهم انجام و پیگیری می شود حتی پژوهش هایی که در کشور درباره ی بیماری تب مالت انجام شده، مورد استناد خیلی از کشورها قرار گرفته است. او در آخر با اشاره به این که بیشترین آمار سفر در کشور در تابستان و بهار است، اظهار داشت: این مساله را مد نظر داشته باشید اگر قصد دارید از لبنیات سنتی استفاده کنید بویژه در استان هایی که دامپروری رونق زیادی دارد، حتما نکات بهداشتی را مد نظر داشته باشید چونکه این بیماری مزمن و تمایل به عود دارد و به این علت بهبود آن بسیار زمانبر است.
منبع: ravanema.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب