تاکید بر واکسیناسیون و مراقبت های بهداشتی

تاکید بر واکسیناسیون و مراقبت های بهداشتی روان ما: به گزارش روان ما، رئیس مرکز بیماری های زئونوز اظهار داشت: حیوانات ناقل بیماری اند؛ واکسیناسیون و مراقبت ضروری می باشد.


به گزارش خبرنگار خبرگزاری مهر، محمد زینعلی رئیس مرکز اداره بیماری های زئونوز در نشست خبری با تمرکز بر بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان ضمن اشاره به برنامه ریزی های درحال انجام اظهار داشت: هفته بعد کمیته کشوری هاری برگزار می شود و هدف ما اینست که طی پنج سال آینده به حداقل سطح ممکن از نظر موارد انسانی برسیم. تحقق این هدف، نیازمند برنامه ریزی دقیق و همکاری فرابخشی است. وی با تاکید بر هزینه های سنگین مواجهه با هاری اظهار نمود: یکی از مهم ترین هزینه هایی که باید در این راه تأمین شود، در ارتباط با افزایش پوشش واکسیناسیون سگ ها، بخصوص سگ های ولگرد است. امیدواریم با حمایت شورای سلامت و امنیت غذایی کشور، در جلسات آینده به جمع بندی هایی برای اجرای مؤثرتر این برنامه برسیم. زینعلی در قسمت دیگری از سخنان خود در جواب سوالی در رابطه با بیماری تب مالت هم اظهار داشت: سال قبل ۱۹۷۲ مورد تب مالت در کشور گزارش شد که نشان دهنده تداوم تهدید بیماری های مشترک بین انسان و دام است و نیازمند توجه بیشتر در زمینه پیشگیری، آموزش و کنترل زنجیره های انتقال است.
زینعلی در مورد اقدامات انجام شده در جهت کنترل بیماری های مشترک انسان و دام، اظهار داشت: به شکل میانگین سالانه حدود ۱۲ میلیون دوز واکسن دامی در کشور تزریق می شد، اما حالا طبق تعهد جدید، این میزان به حدود ۳۵ میلیون دوز افزایش پیدا کرده است. وی اظهار داشت: این افزایش بر مبنای توافق و هماهنگی میان سازمان دامپزشکی و مؤسسه سرم سازی رازی انجام شده و هدف آن، افزایش پوشش واکسیناسیون دام ها به منظور کاهش موارد انسانی ابتلاء به بیماری های مشترک است. زینعلی افزود: اطلاعات در ارتباط با این تعهد را به نقل از همکاران دامپزشکی مطرح می کنم و بهتر است جزئیات آن از جانب مسؤلان این حوزه عرضه شود. اما اصل مبحث آن است که افزایش واکسیناسیون دام ها، یکی از مؤثرترین راهکار ها برای کاهش بیماری های مشترک در انسان هاست. وی ضمن اشاره به اثربخشی واکسن های تولید داخل اظهار داشت: بعضی از واکسن ها از خارج کشور وارد می شدند و برخی هم تولید داخلی هستند. مؤسسه های تولید واکسن موظف اند پیش از توزیع، آزمایش های ایمنی و اثربخشی را انجام دهند تا اطمینان حاصل شود که واکسن ها پاسخگوی نیاز و مؤثر هستند. زینعلی خاطرنشان کرد: ما بارها در جلسات تخصصی، تاکید کرده ایم که بدون واکسیناسیون مؤثر نمی توان از شیوع بیماری ها جلوگیری کرد. نمونه آنرا میتوان در بیماری فلج اطفال مشاهده کرد که ۴۰ تا ۵۰ سال پیش با واکسیناسیون گسترده تحت کنترل قرار گرفت. وی با اشاره به اینکه هم اکنون آمار بالای موارد انسانی ابتلاء به بیماری هایی مانند تب مالت، زنگ هشداری برای پوشش ناکافی واکسیناسیون دام هاست، اضافه کرد: آماری مانند ۱۹ هزار مورد ابتلای انسانی به وضوح نشان داده است که یا پوشش واکسیناسیون کامل نبوده، یا اثربخشی واکسن ها احتیاج به بررسی دارد. البته این مسئولیت در حوزه دامپزشکی است و ما تنها می توانیم از منظر بهداشت انسانی به آن نگاه نماییم. زینعلی اضافه کرد: انتظار می رود با تعهد جدید سازمان دامپزشکی و تولید ۳۵ میلیون دوز واکسن توسط مؤسسه رازی، شاهد ارتقاء قابل توجهی در پوشش واکسیناسیون دام ها باشیم که در نهایت منجر به کاهش چشم گیر موارد انسانی ابتلاء به بیماری های مشترک خواهد شد.
زینعلی ضمن اشاره به روند نزولی موارد ابتلاء به سالک در کشور اظهار داشت: در سال ۱۳۸۷ بالغ بر ۲۶ هزار و ۸۲۴ مورد ابتلاء به سالک با میزان بروز ۳۷ درصد در کشور به ثبت رسید. این در شرایطی است که در سال ۱۴۰۳، بر مبنای آمارهای اولیه، تعداد موارد به ۸ هزار و ۲۶۷ مورد کاسته شده و میزان بروز به حدود ۱۰ درصد رسیده است. وی ادامه داد: این آمار همچنان درحال تکمیل است، اما کاهش قابل توجه میزان ابتلاء نشان دهنده پیشرفت برنامه های مراقبتی و بهداشتی در کشور است. با این وجود، همچنان اقدامات بیشتری برای مهار کامل این بیماری نیاز است. زینعلی ضمن اشاره به اهمیت بالای شبکه مراقبت آزمایشگاهی در تشخیص بیماری های واگیر اظهار نمود: در کشور شبکه ای از لابراتوار های مراقبت وجود دارد که در صورت نیاز، نمونه های بیماران به لابراتوار مرجع کشوری در دانشکده بهداشت منتقل و بررسی دقیق تری روی آنها صورت می گیرد. وی در رابطه با برنامه های آینده اضافه کرد: هم اکنون، وزارت بهداشت درحال برنامه ریزی برای اجرای طرح پایلوت واکسیناسیون بیماری سالک در کشور است. این طرح مقرر است به شکل آزمایشی در دو منطقه با دو نوع اپیدمیولوژیک متفاوت اجرا شود؛ یکی در مناطق شهری که نوع "سالک شهری" یا انسان به انسان است، و دیگری در مناطق روستایی که نوع "سالک زئونوتیک" یا مشترک بین انسان و حیوان به حساب می آید.
به نقل از ایشان، دو استان اصفهان و کرمان بعنوان پایلوت این طرح درنظر گرفته شده اند و هدف از اجرای آن، دستیابی به نتایجی برای کنترل یا حتی حذف سالک در مناطق هدف است. زینعلی همینطور به آمار سایر حوادث زیستی اشاره نمود و اظهار داشت: در سال گذشته، ۸ هزار و ۳۸۹ مورد مارگزیدگی و ۸۱۴ مورد عقرب زدگی در کشور ثبت شده است که نشان دهنده ضرورت آمادگی بیشتر نظام سلامت برای مواجهه با صدمه های ناشی از جانوران سمی در مناطق پرخطر است. وی تاکید کرد: ایران با برخورداری از ظرفیتهای علمی و شبکه بهداشت گسترده، می تواند در مبارزه با بیماری های بومی مانند سالک، بعنوان یکی از کشورهای پیشرو در منطقه مطرح شود.
زینعلی ضمن اشاره به افزایش خرید و نگهداری حیوانات خانگی در فصل امتحانات اظهار نمود: خیلی از خانواده ها در این ایام به علت حضور بیشتر در منزل یا نیازهای عاطفی فرزندان، مبادرت به تهیه حیوانات خانگی می کنند، اما توجه کافی به الزامات بهداشتی این اقدام ندارند. وی ادامه داد: اشخاصی که قصد ورود به خانه ای جدید دارند یا در ساختمان هایی زندگی می کنند که بیشتر از ۷۰ درصد ساکنان آن حیوان خانگی دارند، باید بشکل جدی به نکات مراقبتی توجه داشته باشند. در غیر این صورت، امکان انتقال انواع بیماری های انگلی، باکتریایی و ویروسی از حیوان به انسان وجود دارد. زینعلی خاطرنشان کرد: در صورتیکه سلامت حیوان به درستی کنترل نشود، امکان دارد برای صاحب حیوان و فرزندان او خطراتی جدی ایجاد شود. برای جلوگیری از این خطرات، ضروری است حیوان خانگی به صورت منظم به کلینیک های دامپزشکی معتبر مراجعه نموده و تحت نظر متخصصان قرار گیرد. وی افزود: تزریق واکسن، مصرف داروهای ضد انگل و چکاپ های دوره ای همچون اقدامات ضروری برای تضمین سلامت حیوان و خانواده است. همینطور هرگونه تغییر رفتاری در حیوان، مانند بی قراری، پرخاشگری یا بی حالی، باید جدی گرفته شود و فوراً به دامپزشک اطلاع داده شود. زینعلی تصریح کرد: سلامت خانواده با رعایت ساده ترین نکات بهداشتی قابل حفظ است، اما غفلت در نگهداری صحیح از حیوانات خانگی می تواند سبب بروز مشکلات پرهزینه و خطرناک شود.
زینعلی با تاکید بر ضرورت آگاهی عمومی در رویارویی با موارد مارگزیدگی و عقرب زدگی اظهار داشت: خوشبختانه اورژانس بیمارستان های کشور به قدر لازم آماده عرضه خدمات به این بیماران است، اما سرعت عمل خانواده ها و اطرافیان در انتقال فرد صدمه دیده نقش بسیار مهمی در پیشگیری از عوارض دارد. وی ادامه داد: سفارش اکید ما اینست که بمحض وقوع مارگزیدگی یا عقرب زدگی، فرد حادثه دیده به نزدیک ترین مرکز درمانی یا بیمارستان منتقل شود. در حین انتقال، باید دقت شود که عضو گزیده شده پایین تر از سطح قلب قرار گیرد تا از گسترش سریع سم در بدن جلوگیری شود. زینعلی افزود: در چنین شرایطی، از انجام اقدامات خودسرانه مانند بریدن محل گزش، مکیدن زهر، یا استفاده از داروهای خانگی بشدت پرهیز شود، چون که این اقدامات می تواند شرایط بیمار را وخیم تر کند. او در آخر از مردم خواست در همه مناطق، بخصوص در فصل های گرم سال و در نواحی روستایی یا کویری، مراقب خطر گزیدگی باشند و آموزش های موردنیاز برای مواجهه با این حوادث را از منابع معتبر پیگیری کنند.

1404/04/22
12:25:40
5.0 / 5
18
تگهای خبر: آموزش , امنیت , بهداشت , بیمار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۴
روان ما Ravanema
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

ravanema.ir - حقوق مادی و معنوی سایت روان ما محفوظ است

روان ما

روانشناسی و روانپزشکی : اطلاعات مفید در حوزه روانشناسی و روانپزشکی : روان ما، همراه شما در راه سلامت روان